Loading…
Slik gjør du det! [clear filter]
Saturday, October 23
 

09:15 CEST

Å møte folk i krise
Onsdag i forrige uke ble Kongsberg og Norge rystet av at fem tilfeldige personer ble drept av en mann fra lokalmiljøet. I løpet av kort tid var journalister fra lokale, nasjonale og internasjonale medier på plass for å fortelle om hva som hadde skjedd. Kildene de brukte var tydelig rystede øyenvitner fra nabolaget – slik det ofte er når samfunnet rammes av ulykker, drap eller andre kritiske hendelser.

Denne sesjonen handler om hvordan det er for journalister å møte folk i krise. Både hva vi bør tenke på når vi tar kontakt med rammede og øyenvitner, og hva vi bør tenke på for å ta vare på oss selv og kolleger når vi kommer tett på andre menneskers lidelser.

I forbindelse med 10-årsmarkeringen av 22. juli har Redaktørforeningen (NR) og Journalistlaget (NJ) laget utkast til råd om hva vi bør tenke på i slike situasjoner. NJ har også gjort en undersøkelse om erfaringene til de som dekket terroren for 10 år siden, og hvordan de opplever disse minnene i dag.

Temaet diskuteres i et panel bestående Jørn Steinmoen, redaktør i Laagendalsposten, Caroline Bækkelund Hauge, NRK, som intervjuet naboene i Kongsberg og som er mor til ei jente som overlevde terroren på Utøya, Jon Magnus, som har dekket krig, kriser og katastrofer i over 40 år og som var på jobb i VG-bygget 22. juli. Arne Jensen, generalsekretær i NR, og Trond Idås, rådgiver i NJ.

Samtalen ledes av Silje Sande fra NRK.Speakers
avatar for Arne Jensen

Arne Jensen

Generalsekretær, Norsk Redaktørforening
Slik røkter du kommentarfelta!Her får du tips om de juridiske og etiske grensene, og du får selv være med å bestemme hvilke kommentarer som skal slettes og hvilke som skal bli stående!Publikum er utstyrt med stemmesedler og får konkrete dilemmaer å ta stilling til.Dommere... Read More →
avatar for Trond Idås

Trond Idås

Rådgjevar, Norsk Journalistlag
Trond Idås er rådgiver i Norsk Journalistlag, der han blant annet arbeider med arbeidsmiljø og journalistsikkerhet. Han har i denne sammenheng gjort en rekke studier av journalister på krevende oppdrag, fra Baneheiasaken for 20 år siden, til Tsunamien, Alvdal-saken, 22. juli... Read More →
avatar for Caroline Bækkelund Hauge

Caroline Bækkelund Hauge

NRK
Caroline rapporterte fra Kongsberg torsdag, og har en datter som overlevde Utøya.
avatar for Jørn Steinmoen

Jørn Steinmoen

Redaktør, Laagendalsposten
Jørn Steinmoen er ansvarlig redaktør i Laagendalsposten, hvor han har jobbet de siste 20 årene. Han startet sin journalistiske karriere i lokalradio, som 16-åring. Jørn har også vært journalist i Telemarksavisa og Varden.
avatar for Silje Sande

Silje Sande

Journalist, NRK
Silje Sande er programleiar, produsent og vaktsjef for NRK Nyheitsmorgon.
avatar for Jon Magnus

Jon Magnus

Jon Magnus er journalist, forfatter og oversetter. Han har vært utenriksjournalist i VG i over 40 år, med korrespondentopphold i London, New York og Berlin. Jobbet på alle kontinenter, i over 140 land og territorier.Dekket konflikter og kriger, sultkatastrofer og jordskjelv, terrorhandlinger... Read More →


Saturday October 23, 2021 09:15 - 10:00 CEST
Ytring

13:15 CEST

Medietrente hemmeligheter - Slik snurrer de deg rundt lillefingeren
Medietrente folk har en egen evne til å komme unna intervjuer uten å svare å spørsmål. Hvordan gjør det det? Hva er triksene?
Steffen Fjærvik har vært journalist i en årrekke, men også spesialrådgiver i et stort PR-byrå.
I dag er han frittstående konsulent, og på Gull & Gråstein deler han sine hemmeligheter.

Speakers


Saturday October 23, 2021 13:15 - 14:00 CEST
Ytring

13:15 CEST

Når retten lukker dørene
Med jevne mellomrom opplever journalister at retten lukker dørene til rettssalen, eller nedlegger omfattende referatforbud. I noen tilfeller legge det også strenge begrensninger på adgangen til å gjengi fra avsagte dommer.

Hvordan får du tilgang til rettsalen, selv om dørene er lukket for publikum? Og hvordan kan du sørge for best mulig adgang til å referere, både fra rettsforhandlingene og fra avsagte dommer?
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening gir degkonkrete råd og tips!

Speakers
avatar for Arne Jensen

Arne Jensen

Generalsekretær, Norsk Redaktørforening
Slik røkter du kommentarfelta!Her får du tips om de juridiske og etiske grensene, og du får selv være med å bestemme hvilke kommentarer som skal slettes og hvilke som skal bli stående!Publikum er utstyrt med stemmesedler og får konkrete dilemmaer å ta stilling til.Dommere... Read More →


Saturday October 23, 2021 13:15 - 14:00 CEST
Påfyll

13:15 CEST

Slik graver du i en travel hverdag
Slik jobbet Ringerikes Blad, Nettavisen og Sujo (Senter for undersøkende journalistikk i Bergen) forteller om hvordan de jobbet sammen i et stort graveprosjekt som avdekket hvordan flyktningepengene som rant inn til kommunene i 2015-2018, ble brukt? Var det kontroll?
Få nyttige tips av Sujos Per Christian Magnus. Hør Øyvind Lien og Sissel Skjervum Bjerkehagen i Ringerikes Blad og Magnus Ekelien Mullisi Nettavisen fortelle hvordan de jobbet med prosjektet. 

Saturday October 23, 2021 13:15 - 14:00 CEST
Baksiden

14:15 CEST

Åpenhet i norske kommuner
Hvilke kommuner er mest og minst åpne i landet? Kommunal Rapport og Pressens offentlighetsutvalg har undersøkt åpenheten i alle norske kommuner. Leder Tron Strand i offentlighetsutvalget og prosjektleder Thomas Frigård i Kommunal Rapport forteller om funnene og hvordan det står til med åpenheten i kommunen du dekker.

Speakers
TS

Tron Strand

Offentlighetsutvalget
TF

Thomas Frigård

Kommunal Rapport


Saturday October 23, 2021 14:15 - 15:00 CEST
Påfyll

14:15 CEST

Slik samarbeidet de om «Den store folkevandringa»
Sammen med SUJO og NRK, gjennomførte LLA i vår samarbeidsprosjektet «Den store folkevandringa». Totalt deltok 65 lokalaviser, og prosjektet genererte rundt 600 publiserte saker. Generalsekretær Tomas Bruvik i LLA og LLA-nestleder og redaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden, kommer til Gull & Gråstein. De deler sine funn og erfaringer.


Saturday October 23, 2021 14:15 - 15:00 CEST
Baksiden

14:15 CEST

Slik treffer du lesere under 40 år
Rekruttering av nye abonnenter er viktig for oss alle. Inger Boldvik forteller hvilke funn avdeling for innholdsutvikling har gjort i analyser av tusenvis av avisartikler.

Boldvik fikk smaken på journalistlivet da hun hadde arbeidsuke i Drammens Tidende i 9.klasse. Hun begynte å frilanse som 16-åring. Siden var hun frilanser og sommervikar ved siden av videregående og journalistutdanninga i Oslo. Hun har jobbet 14 år på fulltid for Drammens Tidende. Vært innom de fleste avdelinger og ansvarsområder. De siste åra som frontsjef, nyhetsleder og prosjektleder.

Speakers
avatar for Inger Boldvik

Inger Boldvik

Amedia
Inger Boldvik har siden januar i år vært innholdsutvikler i Amedia.


Saturday October 23, 2021 14:15 - 15:00 CEST
Ytring

15:30 CEST

Da kommunens datasystemer ble kapret
I Østre-Toten ble kommunens 250 datasystemer kapret av en IT-bande. Store mengder sensitive data om bedrifter, etater og innbyggere ble deretter sluppet på det mørke nettet. Oppland Arbeiderblad og Toten Idag har vært tett på kommune-Norges mest alvorlige data-angrep. På Gull og Gråstein forteller de om hvordan de jobbet og hvordan de kunne fortelle innbyggerne hva som hadde blitt sluppet på nettet, før kommunen selv hadde sin rapport klar.

Erik H. Sønstelie er ansvarlig redaktør og daglig leder i regionavisen Oppland Arbeiderblad. Har også jobbet i Schibsted, VG, Svenska Dagbladet, GD, Nationen og Forsvarets Forum.

Espen A. Solhaug er redaktør for Toten Idag, lokalavisen for Toten-kommunene. Har også jobbet i Oppland Arbeiderblad.

P.S: Det opprinnelige foredraget "Miljøinformasjonslova gir deg journalistiske superkrefter" går ut grunnet sykdom.

Speakers
ES

Espen Solhaug

Redaktør, Toten Idag
EH

Erik H. Sønstelie

Redaktør, Oppland Arbeiderblad


Saturday October 23, 2021 15:30 - 16:15 CEST
Påfyll

15:30 CEST

Lagrer du tips og varsler på e-posten?
Når Jan Magne Stensrud var redaktør i Drangedalsposten fikk han mange tips og henvendelser på e-post fra mobbeofre og pårørende. Mange av disse e-postene var av svært personlig karakter. Da Stensrud mista tilgang til pc-en sin ble han svært bekymret om noen av disse varslene kunne komme andre for øye. "Jeg hadde et naivt forhold til

Speakers
avatar for Jan Magne Stensrud

Jan Magne Stensrud

Jan Magne Stensrud fikk mange tips og henvendelser på e-post fra mobbeofre og pårørende i Drangedal. Mange av disse var svært personlig. Når Stensrud mistet kontroll over pc-en ble han svært urolig om disse kunne lekke ut. 
avatar for Espen Andersen

Espen Andersen

Kommunal Rapport
Den prisbelønte journalisten, utvikleren, og nå utviklingsredaktør i Kommunal Rapport, Espen Andersen, forteller om hvordan du kan sikre dine kilder. Han har flere triks å vise deg.


Saturday October 23, 2021 15:30 - 16:15 CEST
Baksiden

15:30 CEST

Slik svikta Tjøme kommune vernet av strandsona
I årevis svikta Tjøme kommune en av sine viktigste oppgaver, nemlig å ta vare på og sikre den unike skjærgårdsnaturen for ettertiden. Kommunen har gitt mange tvilsomme og lovstridige byggetillatelser som har ført til mer utbygging i 100-metersbeltet – stikk i strid med beskjeden fra Stortinget om vern av strandsonen. Tønsbergs Blad avslørte hvordan det kunne skje. Journalist Emira Holmøy forteller om hvordan de har jobbet med Tjøme-saken

Speakers
avatar for Emira Holmöy

Emira Holmöy

Journalist, Tønsberg Blad
Emira Holmøy har vart ansatt i Tønsbergs Blad siden 2003. Der har hun arbeidet med oppgaver og ansvarsområder som: ideojournalist, nettjournalist, kommuneansvar, skole og oppvekst, og jobb og næringsliv, Tjøme-saken.Emira har også journalisterfaring fra TV Vestfold og fra Tsjekkisk... Read More →


Saturday October 23, 2021 15:30 - 16:15 CEST
Ytring

16:15 CEST

Andrea Gjestvang: Slik planlegger du et stort frilansprosjekt
Lær hvordan du får finansiert og gjennomført et stort frilansprosjekt av fotojournalist Andrea Gjestvang

Speakers
avatar for Andrea Gjestvang

Andrea Gjestvang

Andrea Gjestvang er en av Norges mest suksessrike dokumentarfotografer. Med sitt nære billedspråk har hun høstet stor internasjonal anerkjennelse og er blant veldig mye annet kåret til Sony World Photographer of the Year i 2013. I tillegg til å jobbe mye med personlige prosjekter... Read More →


Saturday October 23, 2021 16:15 - 17:00 CEST
Ytring

16:15 CEST

Bare be om innsyn!
Bare be om innsyn, sier Ellen.
I denne sesjon får du konkrete og nyttige tips om hvordan du ber om enkle innsyn og hvordan du skal jobbe strategisk med innsyn.Speakers
avatar for Ellen Ophaug

Ellen Ophaug

Journalist, Fredriksstad Blad
Ellen Ophaug, journalist i Fredriksstad Blad. Hverdagsgraver som nå jobber i den nystarta dagsordengruppa i avisa.


Saturday October 23, 2021 16:15 - 17:00 CEST
Baksiden

16:15 CEST

Få politiet på gli med Oslo-piloten
Har du opplevd trøbbel med å hente ut informasjon fra politiet? Jørgen Dahl Kristensen i Budstikka forteller om hvilke triks han brukte for å få politiet med på laget for å lage en ny måte å varsle pressen om hendelser. På Gull og Gråstein viser han den nyeste versjonen av den såkalte Oslo-piloten.

Speakers
avatar for Jørgen Dahl Kristensen

Jørgen Dahl Kristensen

Journalist, Budstikka


Saturday October 23, 2021 16:15 - 17:00 CEST
Påfyll

17:15 CEST

Etikk på direkten
Slik røkter du kommentarfelta!
Her får du tips om de juridiske og etiske grensene, og du får selv være med å bestemme hvilke kommentarer som skal slettes og hvilke som skal bli stående!
Publikum er utstyrt med stemmesedler og får konkrete dilemmaer å ta stilling til.

Dommere: Advokat Halvard Helle, Schjødt og PFU-leder Anne Weider Aasen, TV 2.

Moderators
avatar for Arne Jensen

Arne Jensen

Generalsekretær, Norsk Redaktørforening
Slik røkter du kommentarfelta!Her får du tips om de juridiske og etiske grensene, og du får selv være med å bestemme hvilke kommentarer som skal slettes og hvilke som skal bli stående!Publikum er utstyrt med stemmesedler og får konkrete dilemmaer å ta stilling til.Dommere... Read More →

Speakers
avatar for Halvard Helle

Halvard Helle

Advokat, Schjødt
Halvard har omfattende prosedyreerfaring i sivile saker og straffesaker for alle rettsinstanser. Han har prosedert over 50 saker i Høyesterett, blant disse flere Økokrim-saker. Han har representert flere aviser og ukeblader i medierettslige saker, og har selv omfattende medieerfaring... Read More →


Saturday October 23, 2021 17:15 - 18:00 CEST
Ytring
 
Sunday, October 24
 

10:30 CEST

Jonas Bendiksen - The book of Veles
Jonas Bendiksen er Norges eneste medlem av fotobyrået Magnum, og jobber for verdens mest prestisjetunge magasiner i tillegg til sine personlige prosjekter. I hans siste bok, «The book of Veles», har han dokumentert byen Veles i Nord-Makedonia, en liten by som ble episenter for produksjon av falske nyheter foran presidentvalget i USA i 2016. Boka ble godt mottatt etter lansering tidligere i år. Men for bare noen uker siden avslørte Bendiksen at bildene i boka slett ikke er dokumentariske, men et produkt av falskneri. Han har nemlig brukt avansert datateknologi for å konstruere alle menneskefigurene i bildene. Bendiksen kommer til Frilans21 for å vise hvor lett vi kan bli lurt.


Speakers

Sunday October 24, 2021 10:30 - 11:30 CEST
Ytring
 
Filter sessions
Apply filters to sessions.